Beste tips for sikker bruk av kredittkort

By | October 4, 2016

Uansett om du er fersk eller en dreven kortbruker er det viktig å bruke kortet på en sikker måte. Det vil si både å følge bankenes betingelser for bruk, samt å bruke fornuften ved daglig bruk. Samtidig skal man være oppmerksom på det økende antallet svindelforsøk rettet mot kredittkort og debetkort. Du bør legge deg noen ting på minnet og gjøre sikker kortbruk til en vane. Vi har samlet noen tips som vil hjelpe deg.

Valg av PIN-kode

Når du får et kredittkort er første steget for sikker bruk allerede ved valg av PIN-kode. Mange lar seg friste til å velge tall som er enkle å huske, som for eksempel fødselsdatoer, deler av telefonnummer eller andre tall man bruker ofte. Dette valget bør du ikke ta om du vil ha en sikker PIN. Tallene du velger skal ikke ha noe med deg som person å gjøre eller det som er rundt deg til daglig. Velg tall som er vilkårlige og ikke kan settes i sammenheng med deg på noen som helst måte.

Lær deg PIN-koden

Når du har valgt kode bør du lære den utenat. Hvis du må skrive den ned må du sørge for å gjøre det slik at ingen kan forstå hva det er. Samtidig skal du aldri oppbevare kode og kredittkort sammen. Oppgi aldri PIN-koden til noen (verken bank eller politi kan kreve å få den av deg).

Vær oppmerksom på falske mailer

Det har over en tid versert forskjellige svindelforsøk pr mail. Mailen ser tilsynelatende ut til å komme fra banken din. Innholdet er ofte at det er noe feil med kontoen din, debetkort eller kredittkort, og du blir bedt om å logge inn via en link. I linken blir man for eksempel bedt om å legge inn kortnummer, PIN-kode eller annen sensitive opplysninger angående kortet ditt. Det eneste du skal gjøre om du får en slik mail er å rapportere den til banken din.

Stopp betaling om noe virker merkelig

Når du handler på nett er kredittkort sikreste betalingsmiddel. Det skyldes måten kortet fungerer på. Pengene trekkes ikke direkte fra kontoen din, og du har muligheten til å stoppe en betaling om noe virker rart. I tillegg kan du kreve banken om erstatning om de utbetaler en stoppet betaling. Betaling med kredittkort sikrer deg også om nettbutikken du har handlet hos skulle gå konkurs.

Sjekk nettadressen

Det du skal sjekke når du handler på nett er betalingssystemet nettsiden benytter. Sjekk også nettadressen oppe i adresselinjen. Nettadresser som begynner med «https» benytter sikre systemer. I tillegg er flere og flere sider begynt å bruke Bank ID for sikker identifisering. Ta alltid vare på bestillingsbekreftelsen og sjekk den opp mot fakturaen du etter hvert får fra banken.

Ha kontroll på enhver betaling med kredittkort

Bruker du kortet ofte på restauranter eller andre steder skal du aldri gi fra deg kortet. Når man gir fra seg kortet på et utested gir man personalet muligheten til å belaste kortet ditt ekstra. Har brukerstedet ikke tilgang til en betalingsterminal hvor du kan se, og kontrollere alt som gjøres, er det bedre å betale kontant. Når du betaler på sikre terminaler skal du alltid sjekke at beløpet er riktig før du godkjenner betalingen. Ta vare på kvitteringer og sjekk opp i etterkant at alt stemmer.

Skjul PIN-koden

Det hender stadig vekk at nordmenn får tappet kredittkort og bankkontoer. En gylden regel ved betaling er å alltid skjule inntastingen av PIN-koden. Det gjelder både ved betaling på terminaler og ved eventuelle uttak i minibank. I tillegg skal man alltid være oppmerksom på vanlige svindelmetoder i minibanker.

Kopiering av kortets informasjon

Bruker du kortet til å ta ut kontanter i minibank skal du sjekke at det ikke er satt på ekstra deler. Kjenn rundt kantene på tastatur og «kortluken». Kjennes det ut som noe ikke passer, eller er annerledes enn vanlig, skal du finne en annen minibank. Sjansen er stor for at kortet ditt blir «skimmet» slik at svindlere kan lage et falskt kredittkort i ditt navn.

Cash Trap

Cash Trap er en annen metode for svindel i minibank. Alt er normalt, men pengene dine kommer ikke ut. Da er det satt på en ekstra del med limbånd i pengeluken. Forlater du minibanken kommer svindlerne og henter både den ekstra delen og pengene dine. Bli ved minibanken og kontakt bank/politi.

Kredittkortdetaljer over mail eller telefon

En gylden regel er å aldri gi opplysninger om kredittkort over telefon eller e-post. Unntaket er om du selv har kontaktet et firma du vet er seriøst. Send ikke opplysningene over mail, men det kan unntaksvis gå greit å gi informasjonen over telefon. Er det du som blir oppringt skal du ikke gi fra deg opplysninger, da du aldri er sikret at personen i den andre enden er den de utgir seg for.

Jevnlige kontroller

I tillegg til alt vi nå har nevnt er det noen småting som er greit å gjøre til en rutine. Ha til enhver tid kontroll på hvor alle kortene dine befinner seg. Sjekk gjerne lommeboken med jevne mellomrom for å se at alt er på plass. Gjør det også til en vane å sjekke kontoen som er knyttet opp til kredittkort jevnlig. Se over at betalinger stemmer og at det ikke finnes betalingstrekk du ikke har godkjent. Det kan også være greit å ha bankens nummer lagret på mobilen. Mister du kortet eller at det blir stjålet kan du ringe med en gang å få det sperret.