Kan man få innvilget smålån med betalingsanmerkninger?

By | October 3, 2016

”Uhell kan skje den beste”  er det noe som heter. Når man blir fanget i et hav av regninger kan det hende man overser en av dem over en litt lengre periode, noe som på sikt vil føre til en betalingsanmerkning. Mange av oss vil nok kjenne seg igjen i den situasjonen. Problemet med en betalingsanmerkning er at den blir registrert i et offentlig register som bankene via kredittsjekkselskaper vil ha tilgang til.

Når du søker om lån vil bankene ha tilgang på informasjon som sier at du tidligere har latt en inkassosak gå så langt at det har blitt registrert en betalingsanmerkning på deg. Det er svært dårlig nytt. Mange som søker om forbrukslån eller smålån gjør nettopp dette for å betale regninger som allerede har gått langt over forfallsdato. At man skal bli nektet økte midler for å komme seg unna en dårlig økonomisk situasjon virker kanskje litt urettferdig, men slik fungerer ting i banksektoren.

Vi skal allikevel vise deg hvilke muligheter du har for å få innvilget forbrukslån eller smålån til tross for at du har betalingsanmerkninger.

Spill med åpne kort

Først og fremst kan vi bare påpeke det åpenbare: nei, du kommer ikke til å få innvilget et lån ved å lyve om din nåværende økonomiske situasjon. Kredittsjekken er noe du uansett ikke vil komme unna når du søker om smålån, rett og slett av den simple grunn av at banken til en hver tid ønsker å være sikker på at de pengene som lånes ut også kommer til å betales tilbake. En kredittsjekk er en prosess som banken bestiller hos en tredjepartsfirma som har tilgang til de tidligere nevnte offentlige registrene. Når en bank, eller et annet firma, bestiller en kredittsjekk på ditt navn vil du få et brev i postkassen som bekrefter at dette har skjedd. Til tross for at det kan virke ubehagelig at noen andre får innblikk i din privatøkonomiske situasjon, så vil en slik kredittsjekk ikke ha noen følger for deg ut over et eventuelt avslag på lånet.

Hvis en bank opplyser tidlig i søkeprosessen at de ikke tilbyr lån til nordmenn med betalingsanmerkninger, så kan du være rimelig sikker på at de avslår lånesøknaden din.

Forskjell på bankene

Men det finnes allikevel håp om du har betalingsanmerkninger og ønsker deg et smålån eller forbrukslån. Heldigvis er det ikke slik at alle banker har lik policy på å avvise alle potensielle kunder som tidligere har slitt med betalingsvansker. De litt mer fleksible bankene inndrar også personlige faktorer i vurderingsprosessen. Det som (dessverre) kjennetegner disse bankene er at de vil tilby smålån med en litt høyere rente enn sine konkurrenter. Som du kanskje allerede er klar over, så vil rentekostnaden til forbrukeren alltid gjenspeile den risikoen banken tar ved å låne ut penger. Og du kan selv tenke deg at banken stiller med rimelig høy risiko ved å gi et lån uten sikkerhet til en person som helt beviselig har en historikk med dårlige økonomiske beslutninger.

En annen ting som kjennetegner disse bankene er at de ikke vil være villig til å låne ut særlig høye summer. Til tross for at de kanskje reklamerer med forbrukslån opp mot en halv million kroner, så vil du med betalingsanmerkninger nok ikke kunne ha sjans til engang halvparten av dette. Med andre ord er det viktigere enn noen gang at du virkelig har en god plan for hvordan du skal forvalte pengene. Det å få innvilget et smålån med betalingsanmerkninger kan bli sett på som en ”second chance” som du i utgangspunktet ikke fortjener. Og da er det virkelig viktig at du tar vare på muligheten.

Smålån med sikkerhet

Hvis du skulle eie noen eiendeler av verdi (bolig, bil eller MC) vil dette åpne opp for flere muligheter.  En betalingsanmerkning kan tilsidesettes fra bankens side i vurderingsprosessen dersom du tør å stille dyrebare materielle ting som betalingssikkerhet. Men tenk deg nøye om før du gjør dette. Det betyr i realiteten at banken tar eierskap i noe svært dyrebart og har mandat til å selge det dersom du ikke følger den betalingsplanen som blir satt med det nye lånet. Hvis du av en eller annen grunn blir stående uten inntekt over en lengre periode slik at lånet ikke kan betjenes, så mister du bilen eller boligen din. Det er noe du ikke ønsker. Med andre ord bør et slikt scenario helst unnlates. Hele poenget med å ta opp et smålån eller forbrukslån er at det er banken som sitter med den største risikoen.

Hvordan er søknadsprosessen?

I og med at du allerede har betalingsanmerkninger, så har du kanskje allerede gjort research på hvordan man søker forbrukslån og/eller refinansiering? I så fall kjenner du også til hvordan man søker smålån med betalingsanmerkninger. Ingenting endres.

Du skal være like ærlig, sende inn søknad til de samme bankene og velge både nedbetalingstid og ønsket lånesum. Allikevel råder vi deg sterkt til å være realistisk når du velger summen du ønsker å låne. Det å vise banken at du forstår alvorlighetsgraden i din nåværende økonomiske situasjon er helt essensielt for at de skal vurdere ditt ønskede kundeforhold på en seriøs måte. Med andre ord: ikke velg et ”smålån” som overstiger den summen du virkelig trenger å låne for å komme deg ut av din nåværende økonomiske situasjon.

Kilde: http://www.dinside.no/okonomi/store-forskjeller-pa-sma-lan/61880165